Omgeving

Historie Den Bommel

 In 1481 ontstond de heerlijkheid Sint Adolfsland. Van 1526 tot en met 1530 werd dit gebied bedijkt en werd er een uitwateringssluis naar het Haringvliet aangelegd. Hier is Den Bommel ontstaan. De inwoners waren voornamelijk vissers op zalm en steur. Later ging men zich op de landbouw richten. In 1647 werd een eigen kerk gebouwd – tot dan kerkten de inwoners in Ooltgensplaat. In 1722 werd een nieuwe kerk gebouwd. Tot 1811 viel Den Bommel bestuurlijk gezien onder Ooltgensplaat. In dat jaar werd het een zelfstandige gemeente, tot 1966 toen de gemeenten Oude-Tonge, Ooltgensplaat en Den Bommel werden samengevoegd tot de gemeente Oostflakkee. In 2013 werd Den Bommel onderdeel van de gemeente Goeree-Overflakkee.
Bij de watersnood van 1953 vielen in Den Bommel negen slachtoffers.

Ollie B. Bommel

Op 14 april 1964 werd te Den Bommel een standbeeld van Ollie B. Bommel onthuld door Jeanette Toonder, dochter van Marten Toonder. Zij verving haar vader die wegens ziekte was verhinderd. Het beeld, uit chamotteklei vervaardigd door de Schiedamse beeldhouwer André Henderickx, was een initiatief van het Leidse studentendispuut Ollie B.

Toen Frits Henderickx (broer van de beeldhouwer) en Jan Kemps dertig jaar later zagen dat het beeld was vervallen, besloten zij het te vervangen door een beeld van brons. Begin 1995 richtten zij daartoe het Genootschap Heren van Stand op dat in 1997 over de benodigde fondsen beschikte. Op 24 mei 1997 werd het bronzen beeld onthuld door Eiso Toonder, de zoon van Marten Toonder. Het oude beeld bleef in Den Bommel; het staat in de openbare basisschool Ollie B. Bommel.

Over Flakkee

Het is veelzijdig heeft veeteelt en akkerbouw, visserij, veel mooie natuurgebieden. Ieder dorp aan het water gelegen heeft een haven, monumentale molens, kerken en boerderijen.
Mooi is ook om een fiets of wandeltocht te maken over de dijken langs het water en de gorzen.
Een rondje met een pontje, kijk op www.deltapontjes.nl
Vanuit de Zandweg fietst u binnen een paar minuten naar het eerste fietsknooppunt om van daar uit u route te kunnen beginnen.

Kijk bij vvvgoeree-overflakkee.nl  of vvvzeeland.nlgoereeoverflakkee                   

 en activiteiten voor nog meer mogelijkheden.

 

 

Contact gegevens

B&B Achter Stee
Fam. C. Ras
Zandweg 3
3258 LV Den Bommel.

mobiel Teuni: +31 610341495

image